Pure Smaak

Groenten in glas

Het eten van groenten is lekker en gezond. Groenten bevatten veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen, vezels en mineralen (zoals kalium). Veel mensen denken dat zout als conserveringsmiddel wordt toegevoegd aan groenten in glas. Dat is dus niet zo. HAK voegt alleen voor de smaak een snufje zout toe aan haar groenten. Alleen door de groenten in glas te verhitten, blijven HAK groenten goed houdbaar. Dus: HAK groenten bevatten geen conserveringsmiddelen. Klik hier voor uitleg over de bereiding van HAK groenten in glas.

Doordat in HAK groenten minder zout zit, komt juist de smaak van de groenten nog beter naar voren en proef je veel beter wat je moet proeven: de rijke en diverse smaken van verschillende groenten. Het resultaat: minder zout en pure smaak. Er zijn heel veel lekkere recepten met de in zout verlaagde groenten van HAK. Kijk hier voor alle recepten met HAK groenten.

Smaakmaker

Zout wordt voornamelijk gebruikt als smaakmaker. Zout als smaakmaker heeft twee kanten: het geeft het eten een zoute smaak en het werkt tevens als smaakversterker. Het nadeel van zout is echter, dat bij teveel gebruik, de zoute smaak gaat overheersen en je niet meer proeft wat je zou moeten proeven.

In de juiste hoeveelheid is zout dus een echte verrijking voor de maaltijd. Het geeft net een beetje extra smaak aan een gerecht, zoals ook veel kruiden doen. Heel veel groenten zijn extra lekker door toevoeging van bepaalde kruiden en specerijen, zoals nootmuskaat bij sperziebonen en spinazie of rozemarijn bij doperwtjes en tuinbonen. Dergelijke kruiden en specerijen kun je in plaats van zout ook gebruiken om groenten op smaak te brengen. Dat is lekker en gezonder. Welke smaakmaker past goed bij welke groente? Vul rechts de groente in en je krijgt een lekkere smaakmaker, die hier goed bij past.

Gewend aan zout

De smaakpapillen op onze tong zijn door de vele hoeveelheden zout in onze voeding gewend geraakt aan een te zoute smaak. Deze gewenning is gelukkig niet blijvend. Juist door minder zout te gaan eten, kunnen we gaan wennen aan meer smaak.